Altså i min verden er der som sådan ikke noget der er rigtigt eller forkert. Hvis DU får laver noget som DU virkelig synes er fedt, så ér det jo det rigtige.
Du er så bange for at lave noget der ikke bliver fedt, at du ikke tør eksperimentere. Men prølihørher..hvis ikke du eksperimenterer så kommer du ingen vegne. Så lav en masse fejl og lær af dem.
Hvad er det værste der kan ske? – at du ikke kan lide maleriet…og hvad så? – så maler du det bare over. Det er jo trods alt bare maling.
Så du skal selvfølgelig turde lave en masse fejl. Dem kan du lære en masse af.
Der er kæmpe forskel på hvilke lærreder du vælger. Billige kina lærreder, tja de giver bare ikke samme fede oplevelse som kvalitets lærreder. De billige er typisk sværere at mætte til at starte med, din maling opfører sig mærkeligt og det kan være meget sværere at få et fedt resultat.
Omvendt kan du evt. med fordel have begge typer lærreder (billige og dyre) – du kan lære meget af at se hvordan din maling opfører sig når du maler på dem begge. Brug evt. de billige til at prøve ting af. Fordelen ved billige lærreder kan rent mentalt være, at du ikke er så bange for at prøve ting af.
Har du brugt mange penge på maling og lærreder, så kan du måske (og desværre) føle dig hæmmet i at turde prøve for meget af, for tænk nu hvis man ødelagde maleriet.
Men du skal vide at du skal komme virkelig meget maling på for at ødelægge et lærred, så vær ikke så bange for at købe gode kvalitets lærreder.
Du får altså en federe oplevelse og din maling blander sig bedre.
Det er absolut ikke ligegyldigt om du køber fluid eller heavy body (altså tyk eller tyndt flydende maling).
Der er kæmpe forskel i hvordan malingen arter sig på lærredet, så jeg anbefaler, at du køber mindre tuber til en start og prøver lidt forskelligt af.
Hvad der passer til dit temperament.
Kan du f.eks. lide at male med maleknive, så kan du med fordel vælge en tykkere maling. En tynd flydende maling vil i sådan et tilfælde være sværere at arbejde med.
Igen det er ikke ligegyldigt hvad du maler med.
Billig maling kan have svært ved at hæfte ordentligt, farverne er ikke så fyldige pga. mindre farvepigment, så maler du med meget billig maling, så får du som udgangspunkt sværere med at komme i mål end hvis du vælger en kvalitets maling.
Du vil hurtig opdage, at du får nemmere ved at lave ting med en god maling kontra en dårlig, så brug lidt penge også selvom du er nybegynder.
Det er virkelig alfa og omega for din malerglæde.
Jeg har aldrig selv malet med billig maling, men jeg har haft et par kursister som kun havde maling fra Søstrene Grene med på kurset (hvilket jeg på et tidspunkt også anbefalede at man kunne starte ud med), men efter jeg har set malingen i brug, er jeg stoppet med det.
Du behøver dog ikke starte med det der hedder kunstner farver (f.eks. GOLDEN), du kan sagtens med stor fordel bruge det der hedder studie farver (System 3, Amsterdam, Maimeri m.v.).
Du behøver ikke mange farver!
Du bør med fordel altid have primærfarverne (gul, rød og blå), sort og hvid (Titanium og Zink). Du kan blande stort set alle farver med de få, så hvorfor gå ud og købe 50 forskellige farver?
Tilføj evt. en brun, magenta og 1-2 grønne. Vil du have en varmere grøn, så tilføjer du gul, vil du have en mere kølig grøn, så tilføjer du lidt blå, vil du have en lilla, så blander du rød og blå, vil du have en orange så blander du rød og gul osv.
Øv dig i stedet i at blande farver. Det er i øvrigt også meget sjovere end købe færdige farver. Ja når man selv blander så kan man miste lidt farveintensitet, men du lærer lynhurtigt hvordan du blander farver, hvis du gider bruge lidt tid på det.
Lad være med at købe en masse bøger om hvordan du blander farver. Prøv dig frem først. Når du så har øvet dig i at blande farver, så kan du evt. købe eller låne en bog på biblioteket, så forstår du også meget bedre hvad det er de skriver, for du har selv prøvet det i praksis.
Mange bøger viser hvordan du maler tørt i tørt med akryl men min holdning er, at det hurtigt kan komme til at se dovent ud. Som om du ikke har arbejdet særligt meget med maleriet.
Det er også næsten umuligt at blende farverne ind i hinanden når man maler tørt, altså ikke bruger enten malemidler eller vand til at hjælpe farverne sammen.
Akrylmaling tørrer jo nærmest på et split sekund, så det kan gøre det svært at arbejde med.
Netop derfor er det også super vigtigt, at du renser dine pensler med det samme idet limen der er bindemidlet i malingen kan ødelægge dine pensler, hvis du er for længe om at rense dem (vi taler under 5-10 minutter alt efter hvor meget maling du har på penslen).
Helt kort.
Stop.
Bare mal 🙂
Du får dem blandet FOR meget sammen, så de flyder alt for meget ud i hinanden. Et par enkelte strøg for at blande er nok. Lad være med at overgøre der når du mikser farverne sammen.
Du risikerer at ende med et kedeligt resultat.
...i at se videoer for begyndere, læse bøger for begyndere, tage kurser for begyndere og taadaa, så kommer du bare ikke så meget videre.
Vær ikke bange for at steppe op også selvom du ikke føler dig klar.
For du er helt sikkert mere klar end du selv lige tror, så tro på du kan
Har du øvet dig gennem et stykke tid både med at male, begå fejl, lært af dem, øvet dig i at blande farver osv. osv. så skal du ikke være så bange for at tage f.eks. et kursus selvom beskrivelsen siger for øvede.
Dette var mine bud på: 9 malefejl som nybegyndere laver.
I maleklubben ligger der masser af videoer med og om farvelære bla. en video med et super fedt tip til hvordan du blander "familiefarver", som gør at du kommer meget nemmere og hurtigere i mål med dit abstrakte maleri.
I blogindlæggene får du tips og inspiration til hvad du kan/skal/bør gøre på dine abstrakte malerier.
Inde i maleklubben Onlinekunstskolen får du videoteknikker med tips, tricks, inspiration til hvordan du maler abstrakt.
Jeg hedder Bettina Holst og jeg er selvstændig billedkunstner med atelier i Haslev.
Jeg har malet abstrakt siden 2004 og undervist på fysiske kurser siden 2008. Det er AL min erfaring du drager nytte af i Onlinekunstskolen, som er min online maleklub, hvor jeg hver måned disker op med nye inspirerende malevideoer.
Du får 48 timer til at kigge indenfor og se materialet (videoerne). Er maleklubben ikke noget for dig, får du straks dine penge retur, så du køber altså ikke "katten i sækken".
Facebook: https://www.facebook.com/onlinekunstskolen.dk/
Instagram: https://www.instagram.com/onlinekunstskolen/