5 tips til at få gang i din kunst

Skrevet af: Billedkunstner Bettina Holst
20. april 2020

Det kan nogen gange være svært at komme ud over stepperne med sin kunst. Intentionerne er der, men der kan være lige så mange undskyldninger for ikke at komme igang.

Det er jo ikke fordi man ikke vil, det kan bare nogen gange være lidt svært at komme igang, for det kan godt virke overvældende når man ikke helt ved hvor man skal starte.

5 tips til at komme i gang eller videre:

1.  Daglig rutine

Vent ikke med at gå i gang med at male til inspirationen er over dig.

Lav en rutine, hvor du hver dag enten laver en lille maleri eller bare en del af et lille maleri, læser om kunst, kigger på andre´s kunst på internettet, laver en skitse på et stykke papir, samler inspiration i en mappe, laver farveprøver osv.

Et eller andet der har relation til din kunst eller det du drømmer om at lave. Vær i den verden på el eller andet tidspunkt i løbet af din dag.

Det kan være alt fra 5-10 minutter til flere timer – alt afhængig af hvor travlt du har med andre ting.

På 10 minutter kan man altså f.eks. sagtens lave et par farveprøver, hvor du blander nogle farve på et lille stykke papir eller lave en hurtig skitse, eller skimme Instagram igennem for at se på andre’s værker.

Bare gør et eller andet hver dag. Små steps af gangen. Start i dag. Nu.

Husk at dine kunstværker ikke nødvendigvis behøver at redde verden. Det vigtigst er at du har det sjovt og nyder at være kreativ.

2.  Begrænset palet

Du kan med stor fordel fylde din palet med de farver du vil male med og have dem klar. Lav evt. kun en begrænset palet med f.eks. sort, hvid og 2-3 andre farver.

Ud af disse 4-5 farver kan du blande et hav af farver som alle vil passe sammen.

På den måde kan du komme hurtigere i mål med dit værk.

3.  Lav en hurtig bund

Lav en bund med blot én farve. Gerne en mørk eller okker gul. Farven er ikke så væsentlig men en mørk farve bund giver ret hurtig dybde til dit værk og er du lidt skræmt af det hvide lærred, så er det en hurtig måde at komme ud over det på. Giv det derefter et tyndt lag hvid, så er du allerede i gang med kontraster af mørk og lys.

5 tips til at få gang i din kunst Pinterest
5 tips til at få gang i din kunst

4.  Køb de bedste materialer du har råd til

Køb den bedste kvalitets maling din pengepung tillader og vær gerne konsekvent med at købe de samme farver fra samme mærke indtil du har lært farverne at kende og blevet fortrolig med dem, så behøver du nemlig ikke tænke så meget på dem, når du maler.

Du kender nemlig dine farver og hvilke der er gode/passer sammen.

Når du så er fortrolig med dine farver, så kan du altid udvide dit sortiment og prøve nye mærker af. I mange tilfælde er samme navn på en farve ikke de samme farve i de forskellige mærker.

5. 3 ens tegninger – hav en skitsebog i  din taske

At lave kunst handler i høj grad om at se. Jo mere du observerer des mere vil du se. At tegne og male er en af de bedste måder at udvikle disse færdigheder på. Lav f.eks. denne øvelse hvor du først laver et miniature billede i en skitsebog eller på et stykke papir og registrer bagefter hvad du har lavet.

Se på formerne.

Gransk tegningen grundigt. Prøv at lave samme tegning men i en lidt større skala. Og endnu en tegning magen til bare større end de 2 forrige. Studer dine tegninger.

Hvad sker der med dem i de forskellige størrelsesforhold?

Det kan være en god ting at lave sådanne øvelser i en skitsebog, som du altid kan hive frem – ja ligefrem have med i tasken, på ferier m.v.

/Bettina

Se også "7 tips til dit abstrakte maleri"

Bliv medlem:

I blogindlæggene får du tips og inspiration til hvad du kan/skal/bør gøre på dine abstrakte malerier.

Inde i maleklubben Onlinekunstskolen får du videoteknikker med tips, tricks, inspiration til hvordan du maler abstrakt.

Jeg hedder Bettina Holst og jeg er selvstændig billedkunstner med atelier i Haslev.

Jeg har malet abstrakt siden 2004 og undervist på fysiske kurser siden 2008. Det er AL min erfaring du drager nytte af i Onlinekunstskolen, som er min online maleklub, hvor jeg hver måned disker op med nye inspirerende malevideoer.

Du får 48 timer til at kigge indenfor og se materialet (videoerne). Er maleklubben ikke noget for dig, får du straks dine penge retur, så du køber altså ikke "katten i sækken".

Bliv medlem her

Følg Onlinekunstskolen's univers på Facebook og Instagram:

Facebook: https://www.facebook.com/onlinekunstskolen.dk/

Instagram: https://www.instagram.com/onlinekunstskolen/

leafcross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram